"Kerrotaan, että kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg (1804 - 1877) söi joka aamu herkullisen leivonnaisen, jonka päälle hän siveli hilloa. Leivonnainen noudettiin aamuisin Asteniuksen majatalon leipomosta ja vähitellen leivonnainen nimettiin Runebergin mukaan. Runebergin torttu sisältää kuivahtaneita leivänmuruja tai piparkakun muruja. "

Lähde: Kotilieden keittokirja (Kotitaloustaito 7)

Maistelin tänään työpaikalla niin hyviä Runebergin torttuja, että päätin tehdä niitä itsekin tänään :) Ohjeen nappasin seitsemäsluokkalaisten kotitaloustaito 7 - kirjasta.

Runebergin tortut (murotaikina)

1 dl (jauhettua mantelia) jauhettuja digestive-keksejä

1½ dl (korppujauhoja) jauhettuja digestive- keksejä

1½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

½ tl neilikkaa

150 g margariinia

1½ dl sokeria

2 kananmunaa

½ dl maitoa

Koristelu:

1 dl tomusokeria

2 tl vettä

vadelmahilloa

Sekoita keskenään jauhettu manteli, vehnäjauhot, korppujauhot, leivinjauhe, kaneli ja neilikka. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi eri kulhossa kuin jauhot. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin.Lisää maito ja kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa.

Tee tomusokerista ja vedestä tahna. Laita jokaisen tortun keskelle nokare vadelmahilloa ja valuta kuorrutusta hillon ympärille.

Itse tosiaan korvasin tuon jauhetun mantelin ja korppujauhot digestivekekseillä, jotka jauhoin monitoimikoneessa. Muuten en sitten konetta käyttänytkään, vaan HUONEENLÄMPÖINEN margariini ja sokeri sekoittuivat vallan hyvin ihan puuhaarukalla sekoitellen. Samoin munat sekoittuivat joukkoon oikein hyvin  Erittäin nopeaa minusta :)

Lisäsin jo ennen paistamista torttuihin nokareet paistonkestävää vadelmamarmeladia. Näin tortuista tuli vähän mehukkaampia kuin ilman marmeladia paistetuista. Tämän vinkin antoi kotitalousopettaja :)

Näistä tuli oikein hyviä ja olivat nopeita tehdä. Lapsetkin tykkäsivät, söivät ainakin sen hillo-tomusokerikuorrutteen päältä :D