Minun oli tarkoitus alunperin tehdä mansikkaisia munkkitikkuja Yhteishyvän Ruokamaailman ohjeella. Taikinankin tein, mutta jostain kumman syystä se ei vain millään kohonnut. Ei vaikka kulho könötti kuumassa vesihauteessakin. Päätin sitten suosiolla laittaa taikinan pois ja tehdä ihan uuden. Mansikkalastut loppuivat, joten piti tyytyä perinteisiin munkkeihin joihin ohjeen otin luottokirjastani :) Ulla Svenskin Pipareista pitsikakkuun.

Munkkirinkelit

500 g maitoa

50 g hiivaa (2 pussia kuivahiivaa)

2 dl sokeria

2 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

noin 14-16 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

100 g voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja jauhot. Vaivaa hieman ja lisää munat. Lisää pehmeä rasva ja vaivaa taikina hyvin.

Anna kohota liinan alla. Pyörittele taikinasta palloja ja anna vielä hieman kohota peitettynä. Kuumenna munkinpaistorasva/öljy kattilassa. Tee taikinapalloon reikä ja nosta munkit varovasti esim. reikäkauhalla öljyyn. Paista molemmilta puolilta kakuniin ruskeiksi. Valuta munkit paiston jälkeen talouspaperin päällä ja sokeroi lämpiminä.